Regionale Energiestrategie Achterhoek

Duurzame energie opwekken voor de Achterhoek

De klimaatverandering is wereldwijd zichtbaar en vraagt om maatregelen om de uitstoot van CO2 te verminderen. Internationale afspraken uit het Klimaatakkoord zijn vertaald naar het Nationale Klimaatakkoord. De Regionale Energiestrategie (RES) levert een belangrijke bijdrage aan het halen van deze doelen. 

De Achterhoek is één van de 30 Nederlandse RES-regio’s. In regio Achterhoek werken acht gemeenten, provincie Gelderland, Waterschap Rijn en IJssel en netbeheerder Liander samen om duurzame energie op te wekken met onder andere windmolens en zonnepanelen, en in de toekomst mogelijk ook andere methoden.

De RES versterkt de bestaande samenwerking in de regio. Dit biedt meer kansen om energieneutraal te worden én om tegelijk andere uitdagingen aan te pakken, zoals droogtebestrijding en landschapsherstel. Het proces brengt natuurlijk ook dilemma’s met zich mee. Hoe zorgen we bijvoorbeeld voor een goede inpassing van zonneparken en windturbines? Doen alle gemeentes mee? Juist daarom zijn samenwerking en afstemming heel belangrijk.

Bekijk hier een handige animatie meer uitleg geeft over de RES (wat - waarom -wanneer). 

Meer over de RES Achterhoek >>

 

 

"Als regio Achterhoek bepalen we samen, met inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en netbeheerders, hoe we duurzame energie via zon en wind gaan opwekken. En zo bijdragen aan onze eigen energie-ambities én aan het landelijke Klimaatakkoord. Dat is voor ons de Regionale Energiestrategie, ofwel de RES!" 

Gerjan Teselink, wethouder gemeente Oostgelre

 

Naar Veelgestelde vragen

Cookie-instellingen